Co se děje ve spolku

Zkrácené  informace o aktivitách spolku od roku 2016. Zároveň zde najdete i události ovlivňující naši činnost.
Dokument bude průběžně aktualizován. Události jsou chronologicky řazeny odspoda, nejnovější událost je nahoře.

• 26. srpna 2017 jsme si zpříjemnili poslední prázdninovou sobotu dvanáctikilometrovou procházkou v rámci 36. ročníku turistického pochodu Cestami Jaroslava Haška, který pořádal KČT, odbor Bohemia Světlá nad Sázavou.
    • V červenci a v srpnu jsme uspořádali dva vzdělávací přírodovědné programy pro děti i dospělé. Zúčastnilo se cca 100 dětí i dospělých. Jako lektor se představil Mgr. Karel Vopařil.

sipaČervenec – srpen 2017

• Na 26.7. a 16.8. připravujeme letní program pro děti na zahradě u č.p. 101 – u školky. O podrobnostech programu Vás budeme včas informovat.
    • V červnovém číslu časopisu DOBRÝ INFO si můžete přečíst článek o našem spolku.
    • Obě naše červnové akce se vyvedly a setkaly se s ohlasem. Na Noc kostelů dorazilo okolo 30 lidí a Zahradní slavnost navštívilo přes 90 lidí. Obě akce byly zmíněny a pozitivně hodnoceny i v regionálním tisku.
    • Připravujeme novou výroční vizitku vydanou ku příležitosti 110 let od výstavby školy v Hlízově.
    • V tomto měsíci nás čekají 2 významné akce, na které jste zváni – 9.6.2017 Noc kostelů a 11.6.2017 Zahradní slavnost. Na obě připravujeme zajímavý program.
    • Získali jsme grant ve výši 5 000,- Kč od MAS Lípa pro venkov na Zahradní slavnost. Náš projekt byl hodnocený dle počtu bodů jako  třetí nejlepší z 26 přihlášených projektů.
    • V červnovém číslu časopisu Dobrý.info vyjde článek o našem spolku.

sipaČerven 2017

• Prezentovali jsme se v Nebovidech, kde jsme s Kaňkovským sedlem a dětmi sehráli divadelní představení s tematikou husitských válek.
      • Proběhl  2. ročník Jarního putování se sv. Jakubem. Akce přilákala 390 účastníků :-).
      • V sobotu 13. května si můžete vyrobit přáníčko s Ladou Lisou pro svou maminku k Svátku matek.
      • 13.5.2017 se v Hlízově bude poprvé konat férová snídaně.
      • Vrcholí přípravy na největší akci letošního roku, která se uskuteční již 13.5.2017, 2. ročník Jarního putování se sv. Jakubem. Jste srdečně zváni.
      • Připravujeme 2 výstavy fotografií. Jedna od autorky Aleny Prausové bude k vidění od 13.5.2017 na Kaňku, druhá bude zahájena 11.5.2017 vernisáží v kapli na hlízovském hřbitově. Podrobnosti o akcích naleznete na tomto místě.
      • 1.5. jsme se zúčastnili Prvomájového líbání v třešňovém sadě, velmi pěkná akce.

sipaKvěten 2017

sipaDuben

• 15.3. – 8.5. můžete navštívit v budově Pedagogické fakulty v Praze výstavu Školákem ve válečných letech, kde získáte informace o tom, co zažívali žáci, učitelé v hlízovské obecné škole v době okupace.
      • Zveřejnili jsme cyklotrasy na chystaný druhý ročník Putování se Sv.Jakubem.
      • Zveřejnili jsme trasy pochodů na chystaný druhý ročník Putování se Sv.Jakubem.

sipaBřezen

• Hlízovský unikátní spolek se připojil k projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Prosíme veřejnost, přidejte se k nám a pomozte nám uklidit nepořádek kolem cest, které jsou v okolí Hlízova k Malínu, na Skalku a ke Starému Kolínu. Více o akci, která se uskuteční dne 8.dubna 2017, se dozvíte zde.
      • Schůze spolku schválila zprávu o hospodaření a výroční zprávu. Zde se dozvíte podrobnosti.

sipaÚnor

sipaLeden

sipaProsinec

• Na 14.12.2016 od 17 hodin připravujeme slavnostní představení betlému veřejnosti v Hlízově i s doprovodným programem. Na 14.12.2016 od 18 hodin srdečně zveme všechny spoluobčany již druhým rokem, aby si s námi přišli zazpívat k betlému koledy v rámci nadnárodní akce Česko zpívá koledy. Již jsme přihlášeni.
      • V neděli 11.12.2016 představíme náš spolek na adventním trhu ve Starém Kolíně. Vyrobili jsme pro prodej originální placky a dárky z keramiky.
      • 11.11.2016 jsme malovali společně s dětmi i dospělými zájemci betlém. Po setmění jsme uspořádali lampionový průvod. Sv. Martina zahrál Jaroslav Weber ze spolku Kaňkovské sedlo. Děkujeme mu. Potěšil děti i dospělé. 🙂
      • Již tento pátek 11.11.2016 plánujeme zapojit hlavně dětské zájemce do malování kulis pro připravovaný betlém. Tuto akci plánujeme zakončit lampionovým průvodem.
      • 5.11.2016 se uskutečnila další mše na hlízovském hřbitově. Akce byla doprovázena výstavou fotografií a besedou s pamětníky otevření hřbitova, celkově navštívilo výstavu necelých 40 lidí, ohlasy měla  v Kutnohorském deníku i na zpravodajském portálu Svoboda.info .

sipaListopad

• Na 11.11.2016 plánujeme zapojit hlavně dětské zájemce do malování kulis pro připravovaný betlém. Tuto akci plánujeme zakončit lampionovým průvodem. Pozvánku připravujeme a těšíme se na účast….
      • 5.11.2016 se uskuteční další mše na hlízovském hřbitově. Akce bude doprovázena výstavou fotografií a besedou s pamětníky otevření hřbitova.

sipaŘíjen

• Připravujeme návrhy figurín pro betlém. Slavnostní odhalení plánujeme na 14.12.2016 v rámci akce “Česko zpívá koledy”. Minulého ročníku se naše obec poprvé zúčastnila s naším spolkem .
      • Podnikli jsme cyklojízdu do Záboří nad Labem nádhernou krajinou podél Labe a Doubravy.
      • Jsme rádi, že máme nového spolupracovníka Jarního putování se sv. Jakubem pro příští rok. Je to pan Radek Pospíšil.. Děkujeme mu, že si pro účastníky naší podzimní cyklojízdy do Záboří nad Labem připravil poutavý výklad o včelaření a obohatil naše znalosti při velmi příjemném setkání.

sipaZáří

• Podnikli jsme výlet s dětmi i dospělými na Sion. Naše akce zaujala i redakci Kutnohorských listů.
      • Začínáme pracovat na návrhu figurín “Betlému”, který umístíme od 14. prosince 2016 v parku u domu s chráněnými byty. Na podzim požádáme děti a jejich rodiče o spolupráci na výrobě.

sipaSrpen

• Návrh textu a fotografií výstavního panelu o škole v Hlízově v době 2.světové války byl předán Památníku Terezín. Během prázdnin bude grafik připravovat výslednou podobu. Putovní výstava asi 30 panelů škol z celé České republiky bude představena v  Praze v budově Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy 15. března 2017.
      • Domlouváme se na formách spolupráce se spolkem Nebovidská tvrz.
      • Spolek navázal spolupráci s knihovnou MiskoviceMáme v plánu příští rok zavést trasu jedné z cyklotras na místní rozhlednu Vysoká a těšit se mohou také příznivci geocachingu…

sipaČervenec

• 18.června se zúčastníme Třešňobraní – rekonstrukce historické bitvy z období, kdy husité dobývali v roce 1421 sedlecký klášter. Prosíme rodiče dětí, které se podílely na výrobě razidlokulis, aby potvrdili jejich účast Ladě Lisé. Zváni jsou samozřejmě i další zájemci z Hlízova.
          • Pochod/cyklovýlet Jarní putování se sv. Jakubem nám udělal velkou radost. Akce se zúčastnilo 128 turistů! Náš nápad spojit síly 5 neziskových organizací,které si připravily doprovodný program, oslovil všechny účastníky. Kladné reakce turistů nás velice potěšily a s radostí budeme pokračovat v dalších ročnících.
          • Zájem o vernisáž výstavy fotografií paní Aleny Prausové “Mezi nebem a zemí” zajistil dne 2.6.2016 plnou kapli hostů. Nechyběli zástupci Obzorů Kutnohorska a zájemci o tuto tématiku nás navštívili i z Kutné Hory, Kolína a Pardubic.
          • Pro turisty máme k dispozici originální razítko spolku.turisticka_vizitka01001
          • Za první čtyři týdny od zahájení prodeje si turisté odvezli z Hlízova 68 turistických vizitek Hlízova a 29 výročních turistických nálepek.

sipaČerven

• Začínáme prodávat turistickou vizitku Hlízova. Na webu spolku si můžete přečíst historii Dlabalova statku, zámku a školy – staveb vybraných pro vizitku.
          • Výroční turistická nálepka je hotova :-). Líbí se Vám? Klikněte na ni a zobrazí se v plné kráse.vyrocni_nalepka00802
          • Na stránkách vznikla sekce HISTORIE, kde Vám chceme postupně přibližovat významné historické události a dějiny obce Hlízov.

sipaKvěten

• Jednáme s firmou Turistický deník. Již brzy bude Hlízov zařazen mezi obce, které mají svou turistickou vizitku. Finální podobu bychom chtěli představit veřejnosti na začátku června při vernisáži připravované výstavy fotografií. Odkaz na turistický deník ZDE.
          • Procházíme trasy připravovaného pochodu a současně probíhá jednání s potřebnými institucemi a okolními spolky o formě spolupráce v souvislosti s touto akcí,
          • Zadali jsme výrobu výroční turistické nálepky v souvislosti s uspořádáním 1. ročníku pochodu, který náš spolek pořádá.
          • Dne 8.4.2016 jsme v rámci akce “malování kulis” hrdě představili novou tabuli s logem našeho spolku. Reklamní desku z perfektního materiálu odolávajícího povětrnostním vlivům pro nás vyrobila zdarma jako svůj sponzorský dar firma Reklama Česal, které tímto DĚKUJEME.

sipaDuben

• Do spolku přibyl nový pomocník – Fotografický skener EPSON PERFECTION V550, můžeme zpracovávat Vámi dodané historické fotografie. Jinak neustále shromažďujeme podklady, máte-li zajímavé fotografie, podělte se o ně se všemi. Máte-li zájem, jsme schopni digitalizovat jakékoliv Vaše fotografie i negativy. Kontaktujte nás, určitě se dohodneme.
          • Doufáme, že děti i jejich rodiče v obci osloví naše výzva zapojit se 18. června aktivně se spolkem Kaňkovské sedlo do Třešňobraní. Na 8. dubna jsme si pronajali kulturní dům a budeme malovat kulisy pro rekonstrukci bitvy, když husité dobývali sedlecký klášter. Pozvánku připravujeme. 🙂
          • Začínáme pomalu připravovat tematickou výstavu fotografií hlízovských občanů v kapli na hřbitově, která obohatí program turistického pochodu Jarní putování se sv. Jakubem. Nejedná se o výstavu historických fotografií, jedná se o snímky zachycující přírodu a prostředí naší obce ze současné doby.
          • Veronika Čapková přispívá spolku částkou 1000,- Kč. Děkujeme.
          • Žádáme obec o dotaci 6000,- Kč na financování našich projektů. Na zasedání zastupitelstva je spolku odsouhlasena částka 1000,- Kč. Malinko brzdíme v rozletu.
          • Ve spolupráci se spolky z okolních vesnic se začíná rýsovat konkrétní podoba chystaného turistického pochodu. Na tomto projektu nás čeká ještě spousta práce.
          • Tomáš Pavlík spolku nabídl 24 vstupenek do Národního cirkusu Originál Berousek. Neváhali jsme a vstupenky rozdali dětem a jejich rodičům, které se zúčastnily Tříkrálové sbírky.

sipaBřezen

• Podařilo se nám získat sponzorský dar od Kolínské lesní společnosti. Děkujeme. Umožňuje nám to seznámit veřejnost s projektem Hlízov včera a dnes, neboť digitalizaci starých fotografií již nic nebrání. Zároveň nabízíme veřejnosti digitalizaci i jejich soukromých snímků.
          • Jitka Šimková přihlásila pomník obětem 1. světové války v Hlízově do projektu (Ne)zapomenuté pomníky – stoletá paměť národa a země. Opět spousta bádání v archivu, dobové fotky a aktivní přístup spoluobčanů daly vzniknout pěknému článku.

sipaÚnor

• Reagovali jsme na výzvu  Kutnohorského deníku o zařazení škol do seriálu Příběhy starých škol Kutnohorska. Článek v deníku vyšel, podklady získala a zpracovala za spolek Mgr. Jitka Šimková. Byly to hodiny strávené v archivu, ale výsledek stojí za to. Poprvé jsme použili získané dobové fotografie.
          • Získáváme soubor historických fotografií od pana Veselského. Děkujeme. Náš připravovaný projekt, prostřednictvím kterého s nimi chceme seznámit a následné zpřístupnit pro občany, získává konkrétnější podobu. V lednu s ním ale nemůžeme seznámit veřejnost, chybí nám finance.
          • V sobotu  9.ledna 2016 se v naší obci uskutečnila první Tříkrálová sbírka. Celková částka, kterou koledníci od Vás občanů získali, činila 13016,- Kč, celá částka byla oficiálně předána ve prospěch Charity ČR, konkrétně zástupci Kutnohorské charity. Spolek ani koledníci samozřejmě z této částky nezískávají nic, o to více si vážíme aktivního přístupu všech zúčastněných.

sipaLeden