Statistiky a fotogalerie Jarního putování se sv. Jakubem 18.5.2024

Děkujeme všem turistům, kteří se zúčastnili 18. května 2024 našeho 9. ročníku Jarního putování. Bez vás by naše snažení nemělo smysl 🙂

Z Hlízova se vydalo putovat 409 turistů. Na programech na trasách i v cíli se podílelo 31 pořadatelů. Z časopisu NaCestu přijelo 9 novinářů.

Text, foto a video Vladimír Havlíček:

Devátý ročník „Jarního putování se svatým Jakubem“ proběhl 18. května 2024 pod taktovkou Hlízovského unikátního spolku. „Zlatým hřebem“ celé akce bylo setkání s redaktory a redaktorkami prestižního cestovatelského časopisu NaCestu. O úspěchu pochodu svědčí účast více než čtyř stovek spokojených účastníků!

Jednou z nejzajímavějších akcí letošního Jarního putování bylo žehnání patníku Svatojakubské cesty u kostela sv. Jakuba v Jakubě. Jedná se o kámen s vyobrazením mušle hřebenatky a počtu kilometrů k hrobu sv. Jakuba. Svatý Jakub je pohřben v katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Farář Pavel Tobek z Římskokatolické farnosti  Kutná Hora Sedlec požehnal také poutníkům, kteří se do Compostely chystají. V Kostele sv. Jakuba probíhaly prohlídky s výkladem Karla Vopařila. Před kostelem se turistům věnoval spolek Denemark. Turisté poznávali ptáky, dřeviny a dozvěděli se o energetických místech v krajině či o netopýrech.

Na Kačině čekala turisty procházka parkem s Pavlem Novákem, prohlídka skleníku s výkladem zahradníka Romana Kváče a také povídání v bylinkové zahrádce s Věrou Stříbrskou, spojené s ochutnávkou jí připravených nápojů. „Třešničkou na dortu“ byla výstava loveckých psů pořádaná Národním zemědělským muzeem. Díky vstřícnosti pořadatelů byl vstup pro účastníky pochodu zdarma.

V Nových Dvorek si turisté prohlédli zrekonstruovaný interiér hrobky rodiny Chotků s výkladem Vandy Vöröšové a v kostele sv. Martina výstavu výtvarných prací Slávky Tyrkasové. V místním muzeu byla k zhlédnutí expozice Historie Nových Dvorů. Aleš Němec převyprávěl historii místní vodárenské věže a umožnil výstup na věž. Zaujala také prohlídka základní školy na místním zámku s Jiřím Žílou.

V Církvici provedl kostelem sv. Vavřince student Střední průmyslové školy v Kutné Hoře Šimon Hlava. Knihovnice Marie Nývltová představila místní knihovnu, odkud si návštěvníci přinesli malý dárek, na jehož výrobě se podíleli. Prohlídku kostela sv. Štěpána v nedalekém Malíně umožnila předsedkyně spolku Malíňačky Ladislava Krčmářová.

Opravdovým dárkem pro turisty byla prohlídka exteriéru Červeného domku na samotě mezi Kačinou a Hlízovem. Letohrádek si nechal vystavět hrabě Bernard Věžník a jedním z pozdějších majitelů byl malíř Vlastimil Beneš. Výkladu se zhostila současná majitelka Marta Macálková, která se o dům vzorně stará. Jaroslava a Tereza Marešovi seznámily v hlízovském pivovaru Holanďan turisty s putováním po portugalské části Svatojakubské cesty. Mnohé jejich inspirativní výklad přiměl k rozhodnutí vydat se k hrobu svatého Jakuba do Santiaga de Compostela. V areálu pivovaru Holanďan zahrála turistům, kteří dorazili do cíle kapela Trampoty. Malí i velcí si s Ladou Lisou z Hlízovského unikátního spolku také vlastnoručně vyrobili klíčenku z korálků a odnesli si ji na památku.

Poděkování za organizování Jarního putování patří všem obětavým lidičkám, kteří se mravenčí prací každoročně snaží o její zdárný průběh bez nároku na odměnu. Akce by se nemohla uskutečnit v takovém rozsahu, nebýt finanční podpory města Kutná Hora. Ale dík patří především Jitce a Jiřímu Šimkovým, kteří akci vymýšlejí a organizují. Každý rok se snaží vymyslet nový cíl, což po tolika letech není jednoduché. Rozhodně tomu tak bude i příští rok. Líbila by se vám prohlídka jediného námořního muzea v Česku a možná i ve střední Evropě ve Veletově u Kolína? Tak to musíte navštívit desátý ročník Jarního putování se svatým Jakubem!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fQ1IirMSrEU

Zde najdete podrobný rozpis programu, který jsme připravili spolu s našimi spolupořadateli a turisté měli možnost absolvovat.