Hlízovský unikátní spolek připravil 7. listopadu mši za zemřelé. Bohoslužbu, která se uskutečnila ve hřbitovní kapli v Hlízově, sloužil P. Pavel Tobek, kněz Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec. Závěr společného vzpomínání na naše zemřelé příbuzné, přátele a známé byl věnován pozapomenuté tradici, a to ochutnávce domácího pečiva „dušiček“. O nádhernou květinovou výzdobu se postarala Romana Kohárová. Všem, kdo se zúčastnili sobotního duchovního setkání, děkujeme. Podívejte se na několik fotografií.
Recept na Dušičky:
1/2 kg polohrubé mouky
špetka soli
8 dkg cukru
citrónová kůra
3 dkg čerstvého droždí
1/4 l dobrého mléka
4 žloutky
10 dkg másla
asi 10 dkg másla na potření
Do mísy prosejeme mouku se solí a cukrem a přidáme ustrouhanou citronovou kůru.
Mouku zaděláme vzešlým kváskem z části cukru, mouky, droždí a vlahého mléka.
Vykynutý kvásek přilijeme k mouce. Zpracujeme vláčné těsto a necháme zkynout.
Vykynuté těsto rozdělíme, vyválíme plát, vykrajujeme rádlem či nožem čtverce či kosočtverce do páru.
Na jeden z nich dáme povidla či makovou náplň, přiklopíme druhou stranou a znovu vykrojíme podobně jako u koblih.
Klademe na pomaštěný plech. Na plechu hojně pomastíme máslem a v předehřáté troubě pečeme do zlatova.